el socialista, el arquitecto i la Turning Torso

by

El documental El socialista, l’arquitecte i la Turning Torso ens explica la historia que hi ha al darrere del disseny i la construcció de la Turning Torso a Malmö (Suècia), un edifici residencial de 190 metres d’altura dissenyat per Santiago Calatrava i l’estructura del qual és espectacular perquè es va retorçant. Per fer-ho,  utilitza nou cubs situats un damunt l’altre que es van girant a mesura que pugen fins que l’últim arriba a quedar  girat 90 graus respecte del primer.

Turning torso

Turning torso

Johnny Orback, president de HSB, una associació cooperativa tradicional sueca amb la finalitat de proporcionar allotjament, veu que la construcció d’un edifici espectacular a la ciutat constituirà una icona i una modernització que obrirà Malmö a ser coneguda per la resta del món. Aquest encarrega el projecte a l’arquitecte Santiago Calatrava, que durant tot el procés veu el projecte com una oportunitat per destacar i innovar construint un gratacel amb una estructura que de seguida crida l’atenció.

Mentre el projecte avança sorgeixen dos problemes principals. En primer lloc, les diferents ideologies culturals i formes de fer i treballar de Calatrava i l’empresa HSB compliquen la seva entesa. Tot i que el treball de Calatrava és correcte, els suecs troben a faltar més comunicació i idees més concises a l’hora d’avançar.

En segon lloc, s’adonen que els costos de la construcció pugen molt més del que s’esperava degut a la mala qualitat d’unes peces que se situaven junt amb el ciment armat. Johnny Orback, davant la confrontació artística – econòmica, pressiona l’empresa per incrementar el pressupost i intenta impedir l’abandonament del projecte. Ell, conscient del que succeeix i coherent amb el seu treball, parla amb Calatrava i intenta sortir de la complicada situació.

Crec que va fallar un acord entre els directius d’HSB a l’hora d’encarregar el projecte i que en la seva concepció no es va saber gestionar gens bé el pressupost inicial que es tenia, ja que no es van preveure possibles problemes d’execució. En l’execució hi va haver errors greus en l’àmbit de control de qualitat de materials.

Finalment, tot i que Orback és acomiadat de l’empresa, s’explica que el projecte quedà finalitzat i la Turning Torso fou nombrada com el millor projecte d’edifici residencial del món en el MIPIM (mercat internacional dels professionals en immobles) de Cannes 2005.

MARTA BESALÚ CANALS 1r EE Elisava

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: