El socialista, el arquitecto y la Turning Torso

by

Johnny Örbäck, el director gerent de la cooperativa de vivendes HSB, l’any 1999 decideix posar-se en contacte amb l’arquitecte Santiago Calatrava per poder crear un edifici gratacels que sigui reconegut per Malmö (Suècia).

Tot seguit, gràcies a l’ inspiració en una escultura que representava una torsió humana, Santiago Calatrava  presenta una torre de 190 metres d’altura que es retorça 90º (Turning Torso).

Una vegada iniciada l’obra, comencen a sorgir problemes i malentesos. Örbäck es reuneix amb el seu equip i decideix defensar el projecte i fer un sobreesforç econòmic. Per això mateix, s’apropa al despatx de Zurich del arquitecte, per demanar-li si durant 2 setmanes seguides es podria desplaçar a Suècia, i dedicar-li  una principal atenció al seu projecte.

Quan arriba Santiago a Malmö, es troba amb una gran tensió entre l’equip de treball. Els materials no són revisats i apareixen esquerdes a l’estructura metàl·lica a causa de que tres quartes parts eren defectuosos.

Örbäck, molt dolgut, dona públicament l’evolució de l’obra, i és destituït pel govern per un dèficit de 40 milions d’euros.

Finalment, l’obra és inaugurada el 27 d’agost del 2005, després de 4 anys de construcció, i rep el premi MIPIM al millor edifici residencial del món.

Des de llavors, totes aquelles critiques es convertirien en elogis sobre l’arquitecte i el seu projecte.

 

Pel que fa la meva opinió diria el següent:

L’arquitecte Santiago Calatrava ha sigut molt distant a la resta d’ implicats en el projecte, creant una gran falta de comunicació. Això a fet que hi haguessin molts malentesos. A més a més crec que no s’ha preocupat massa per la cultura dels país alhora de treballar.

El role  que va tenir el President de l’HSB va ser totalment correcte, ja que ara el Turning Torso és tot un èxit. Tot i així, s’hauria d’haver fet una millor gestió per tal d’evitar aquest dèficit de 40 milions, o si mes no, que calculessin correctament el cost real.  

L’ encàrrec i la concepció del edifici van fallar en voler fer un edifici a on no hi havia lloc per visionaris. També va fallar la seva execució, a raó d’una mala comunicació i una gran quantitat de malentesos.

 

Òscar Cornet Perernau

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: